O γόρδιος τραπεζικός κόμπος…

O γόρδιος τραπεζικός κόμπος…

Ο γόρδιος δεσμός…

Η συνηθέστερη ερώτηση των τελευταίων εβδομάδων έχει να κάνει με το ράλι των τραπεζικών μετοχών και τις πιθανότητες αυτό να συνεχιστεί και το 2021, κάτι που θα προεξοφλούσε την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα λόγω της τεχνητής ανοσίας στην πανδημία Covid-19 η οποία θα προκύψει περί το θέρος λόγω του εμβολιασμού σημαντικού μέρους του πληθυσμού.

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 και τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες  στις τρέχουσες αποτιμήσεις θα είναι σε βάρος των παλαιών μετόχων.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει τουλάχιστον το 2020-21 να μην προστεθούν νέα “κόκκινα” δάνεια, δηλαδή χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον, στους επόμενους μήνες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία δεν πρέπει να αποδειχτούν τόσο αρνητικές που θα μειώσουν  πολύ τις τιμές μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων των παλαιών “κόκκινων” δανείων.

Τούτο δεν είναι ακατόρθωτο αλλά δεν είναι και καθόλου εύκολο… Για την ακρίβεια είναι τόσο δύσκολο όσο να αλλάξει κάποιος μηχανές εν πλω σ’ ένα παραφορτωμένο (συνταξιοδοτικό, κρατικές δαπάνες) σαπιοκάραβο (η ελληνική οικονομία δεν είναι ούτε γερμανική, ούτε ιρλανδική) σε περιοχή με “ξέρες” εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής…

Παρ’ όλα αυτά, αν διεθνώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν τρισεκατομμύρια με τα οποία οι δικαιούχοι επιδομάτων αγοράζουν ακριβές μετοχές σαν “παλαβοί” μέσω πλατφορμών όπως η RobinHood και οι αγορές διατηρήσουν τα τωρινά υπερβολικά υψηλά επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες στους επόμενους μήνες θα μπορούσαν μέχρι και να διπλασιάσουν  τις τιμές τους.

Τούτο δεν σημαίνει πως θα έχουν καταφέρει να πετύχουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το όριο τούτο (ο διπλασιασμός) προκύπτει από τη διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου ο οποίος τα τελευταία χρόνια, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, κινείται εντός πλαγιοκαθοδικού καναλιού όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

πιν

Το διάγραμμα αυτό δείχνει επίσης πως ο Τραπεζικός Δείκτης θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και τις 800 και πλέον μονάδες χωρίς να ανατραπεί η πλαγιοκαθοδική του κατεύθυνση.

Η σταθεροποίηση πάνω από τις 800-1.000 μονάδες εν προκειμένω θα σηματοδοτούσε  πως η αγορά αρχίζει να πιστεύει (και να πληρώνει γι’ αυτό) πως τα χειρότερα για τις τραπεζικές μετοχές είναι πίσω.

Από το σημείο αυτό όμως απέχουμε πολύ…

Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει θυμίζει και τις αντίστοιχες ανοδικές εξάρσεις των τραπεζικών μετοχών το 2016, το ’17 και το ’19.

Μια ενδιαφέρουσα και αρκετά αισιόδοξη ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες δημοσιοποίησε τις τελευταίες μέρες ο κ. Γκ. Χαρδούβελης.

Βλέπε: Γκ. Χαρδούβελης: Δυσκολότερη χρονιά με νέες προκλήσεις για τις τράπεζες το 2021

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2021 και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις τραπεζικές εξελίξεις.

Οι αισιοδοξούντες διατείνονται προς τα 32 δισ. ευρώ (περίπου 13 δισ. δάνεια και 19 δισ. ευρώ επιδοτήσεις) από το πρόγραμμα NextGeneration είναι αρκετά, μαζί με την ανάλογη μόχλευση, να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη στα επόμενα χρόνια αλλά κυρίως να συμβάλλουν στην αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Σίγουρα το πακέτο αυτό αποτελεί μια καλή αφετηρία  εκκίνησης, αλλά μάλλον δεν αρκεί…

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως πως το κρατικό χρέος ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθεται ένα ιδιωτικό χρέος πάνω από 150 δισ. ευρώ, συν πάνω από 140 δισ. χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα 32 δισ. όμως μπροστά στα 650 που είναι το άθροισμα όλων των παραπάνω χρεών μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Αισιοδοξία λοιπόν αλλά με μέτρο. Ο γόρδιος δεσμός που έχουμε μπροστά μας δεν λύνεται εύκολα.

Υ.Γ. Όσο για τους φερέλπιδες επενδυτές και κερδοσκόπους τέτοιου είδους μετοχές σε τέτοιες συγκυρίες δεν ενδείκνυνται για αρχάριους ή περιστασιακούς, αλλά για περισσότερο πεπειραμένους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.