Το μήνυμα των μετοχών για το ’21

Το μήνυμα των μετοχών για το ’21

 Τα μηνύματα των αγορών 

Παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις και τα συνεχή νέα ιστορικά υψηλά, αυτά που διακρίθηκαν το 2020 -εκτός του NASDAQ που καθοδηγείται από τα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια- ήταν το Bitcoin και τα εμπορεύματα με το ασήμι, τη σόγια και τον χρυσό να υπερισχύουν των υπόλοιπων χρηματιστηριακών δεικτών.

Ο S&P 500  έκλεισε με κέρδη περί το 16% και ο γερμανικός DAX με οριακά κέρδη περί το 4%. Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες περί 12% που είναι μικρότερες από αυτές του Λονδίνου, που έχασε 15% τη χρονιά που ξεκίνησε το Brexit.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί για τη νέα χρονιά στην διάσταση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου με τις τιμές των βασικών τροφίμων. Υπάρχουν πολλές χώρες-παραγωγοί πετρελαίου που παράγουν πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές από την τρέχουσα και αυτό σημαίνει ζημιές. Οι  περισσότερες από αυτές τις χώρες επιδοτούν τα είδη διατροφής με τα κέρδη από το πετρέλαιο. Η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, συνήθως αποτελεί παράγοντα κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων για χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

στουπας

3) Τι δείχνουν οι μετοχές του ΓΔ…

Αν κάτι ξεχωρίζει στις αποδόσεις των μετοχών του Γενικού Δείκτη ως κατηγορία, είναι η καλή πορεία των μετοχών που έχουν σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ είναι άπασες στην ομάδα των μετοχών που παρουσιάζουν πολύ καλύτερη πορεία από τη μέση απόδοση της αγοράς.

Η άλλη κατηγορία που παρουσιάζει ερμηνευτικό ενδιαφέρον, είναι πως οι τραπεζικές μετοχές για άλλη μια χρονιά είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών.

στουπας

Τα συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να βγάλει από την πορεία αυτών των δυο κατηγοριών, είναι πως ο κλάδος της ενέργειας φαίνεται να έχει θετικές προσδοκίες, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν πρώτης ανάγκης και ως εκ τούτου με ανελαστική ζήτηση. Η αγορά φαίνεται πως βλέπει ικανότητα των εταιρειών να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους. Η μεγάλη επιστροφή στο κλάδο και στην ελληνική αγορά συνολικότερα, είναι αυτή της ΔΕΗ, που μειώνει τη λιγνιτική παραγωγή και επικεντρώνεται στις άλλες, λιγότερο δαπανηρές μονάδες.

Ένα χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε είναι η αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες στο 11μηνο έφτασαν το 19% της συνολικής κατανάλωσης.

Η αρνητική απόδοση των τραπεζών καταδεικνύει την πεποίθηση της αγοράς, πως απέχουν από το να έχουν θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων.

Οι περιπτώσεις της ΜΟΗ και των ΕΛΠΕ, συνδυάζονται με την κυκλικότητα που παρουσιάζει ο κλάδος. Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε πτώση της τιμής του πετρελαίου, άρα υποαξίες από αποθέματα αγορασμένα σε υψηλότερες τιμές. Είχαμε επίσης πτώση των περιθωρίων διύλισης διεθνώς κάτι που επιδείνωσε την εικόνα.

Όπως είπαμε όμως, ο κλάδος είναι κυκλικός και ως εκ τούτου είναι από τις λίγες περιπτώσεις που προσφέρονται με μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις…

Το πρόβλημα της ΑΡΑΙΓ θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας το 2021 και την περίπτωση να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Μεταξύ των μετοχών που διακρίθηκαν, είναι οι μικρές ΕΝΤΕΡ, ΠΛΑΘ, ΠΑΠ, ΚΟΥΕΣΤ που έχουν ενδιαφέροντα επιχειρηματικά αφηγήματα και φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν σωστά τις συνθήκες της επιδημίας.

Αν το 2021 αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα και παρατηρηθεί και στην Ελλάδα αυτό που εκτιμούν αρκετοί πως θα υπάρξει διεθνώς, δηλαδή, έξαρση της κατανάλωσης, τότε περιπτώσεις όπως η ΜΠΕΛΑ και ΦΡΛΚ, μπορεί να βγουν κερδισμένες…

Καλή χρονιά να έχουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.