Τα ορυχεία του “έρωτα”…

Τα ορυχεία του “έρωτα”…

 Eldorado(EGO)

Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες μετοχές της στήλης από την εποχή που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μπλοκάρει πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα, αναγκάζοντας την καναδική εταιρεία να προχωρήσει σε εκτεταμένες διαγραφές και απώλειες.  Η μετοχή της από τα 40 δολ. το 2015 το 2019 είχε πέσει μέχρι τα 2,60 δολ. και σήμερα έχει ανακάμψει περί τα 13-14 δολ.

πιν

Η εταιρεία έχει δραστηριότητες στην Ελλάδα, την Τουρκία, τον Καναδά κλπ.  Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο βρίσκεται στην τελική φάση να υπογράψει μια συμφωνία που θα της επιτρέψει τα επόμενα χρόνια να αναπτύξει τις δραστηριότητες χωρίς την ύπαρξη αρνητικών εκπλήξεων.

Τα κέρδη των εταιρειών εξόρυξης χρυσού εξαρτώνται από τρεις  παραμέτρους: την ποσότητα του χρυσού που παράγουν, το κόστος εξόρυξης και την τιμή του χρυσού.

Καθώς η ποσότητα της παραγωγής της εταιρείας τα επόμενα χρόνια  και το κόστος εξόρυξης είναι στοιχεία προβλέψιμα, η κερδοφορία της θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού.

Μια εταιρεία με παραγωγή περί τις 550 χιλ. ουγκιές και κόστος λειτουργίας  περί τα 1.000 δολ. η ουγκιά, με την τιμή του χρυσού στα 1.000 δολ. θα έχει μηδενικά κέρδη, με την τιμή στα 2.000 δολ. θα έχει 550 εκατ.  και με την τιμή στα 3.000 δολ. θα έχει 1,1 δισ. δολ. κέρδη.

Η τιμή του χρυσού αυτή την περίοδο είναι περί τα 1.900 δολ. η ουγκιά μετά μια σύντομη εκτίναξη το 2020 πάνω από τα 2.000 δολ. Οι προβλέψεις είναι πως το 2021 ίσως καταγράψει νέα υψηλά. Γενικότερα όμως τόσο η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων όσο και πληθωριστικών προσδοκιών των “αχαλίνωτων” νομισματικών πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών μπορεί να δημιουργήσουν εκπλήξεις σε σχέση με την τιμή του χρυσού τα επόμενα χρόνια.

Ο χρυσός για χιλιάδες χρόνια έχει λειτουργήσει σαν αξιόπιστη νομισματική μονάδα τόσο για τις συναλλαγές όσο και την αποθήκευση αξίας.

kostas.stoupas@capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.