Η εκτόξευση του καλαμποκιού…

Η εκτόξευση του καλαμποκιού…

Teucrium Corn (CORN) Η εκτόξευση του καλαμποκιού…  

Τα αποθέματα καλαμποκιού στις  ΗΠΑ κατά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου 2020-21 θα είναι 1,3 δισεκατομμύρια μπούσελ, πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο 1,7 δισεκατομμυρίων μπούσελ που αναμένονταν  από το Υπουργείο Γεωργίας, κατά τον Shawn Hackett, πρόεδρο της Hackett Financial Advisors.

Η πτώση της παραγωγής καλαμποκιού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς  δημητριακών, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών  τους επόμενους μήνες.

pin

Πρόσφατα, τα συμβόλαια του καλαμποκιού σκαρφάλωσαν στα 4,57 δολάρια το μπούσελ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο  από τα  χαμηλά των  3,08 δολ.  στις αρχές Αυγούστου.

Επιπλέον,  ο άσχημος καιρός στη Νότια Αμερική θα οδηγήσει σε μεταγενέστερη φύτευση της δεύτερης σοδειάς  καλαμποκιού στη Βραζιλία.

Τούτο με  τη σειρά του  θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

Η  σοδειά φυτεύεται συνήθως τον Φεβρουάριο, αλλά η υπερβολική ξηρότητα στη Νότια Αμερική καθυστέρησε τη φύτευση σόγιας, η οποία τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της δεύτερης καλλιέργειας καλαμποκιού.

Η μειωμένη σοδειά  στη Βραζιλία είναι σοβαρή  υπόθεση καθώς η χώρα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αντίστοιχα.

Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα.

Οι αγρότες σε όλον τον κόσμο έχουν την επιλογή για το ποιες καλλιέργειες φυτεύονται κάθε χρόνο, και η σόγια και το καλαμπόκι είναι εναλλάξιμα. Αν και οι αγρότες εναλλάσσουν  συνήθως τις καλλιέργειες, οι αποφάσεις τους επηρεάζονται επίσης από τις  τρέχουσες τιμές κάθε  καλλιέργειας.

Επί του παρόντος, οι τιμές της σόγιας είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές του καλαμποκιού, δίνοντας στους αγρότες ένα κίνητρο να επιλέξουν αυτήν.

Η χαμηλότερη προσφορά καλαμποκιού πρέπει να συνδυαστεί με την αύξηση της ζήτησης από τις εξής πηγές:

Πρώτον, η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε μετά  την πρόσφατη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό σημαίνει περισσότερη ανάγκη για πρόσθετα καυσίμου αιθανόλης, τα οποία κατασκευάζονται από καλαμπόκι. Τούτο βέβαια ενδέχεται να ανατραπεί από τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία.

Δεύτερον, η Κίνα θα χρειαστεί περισσότερο καλαμπόκι καθώς προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των εκτρεφόμενων χοίρων μετά τον αποδεκατισμό της παραγωγής το 2029 από την επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων που οδήγησε στην πυρά 200 εκατ. χοίρους.

Οι επενδυτές και κερδοσκόποι  που θέλουν να επωφεληθούν από το πιθανό ράλι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν συμβόλαια καλαμποκιού με ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Ιούλιο.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν με το ETF  Teucrium Corn ( CORN), το οποίο παρακολουθεί τις προθεσμιακές τιμές καλαμποκιού.

Η επένδυση σε συμβόλαια γεωργικών προϊόντων είναι επικίνδυνη, επομένως οι ενδιαφερόμενοι  θα πρέπει να επαγρυπνούν για αλλαγές στο κλίμα της αγοράς, την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού. Επίσης οι  καιρικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αντιστροφές στις μεταβολές των τιμών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες.

kostas.stoupas@capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.