Έχει ο καιρός γυρίσματα..

Έχει ο καιρός γυρίσματα..

Exxon Mobil(NYSE:XOM) Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Όταν η τιμή του πετρελαίου ίπτατο πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι η Exxon Mobil(XOM:NYSE) ήταν από τις πολυτιμότερες εταιρείες της υφηλίου.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει περάσει στα αζήτητα καθώς το κοινό έχει στραφεί στην ηλεκτροκίνηση, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο ενεργειακού μετασχηματισμού. Η κατανάλωση υδρογονανθράκων όμως δεν θα εκμηδενιστεί αύριο ή του χρόνου…

Θα υπάρξουν στο μέλλον ευκαιρίες προκειμένου να λάμψει ξανά η τιμή του “μαύρου χρυσού”. Είτε από αύξηση της ζήτησης είτε από κάποιο γεωπολιτικό συμβάν που θα περιορίσει την προσφορά.

Η Exxon ακολουθεί εντελώς διαφορετική στρατηγική από τις άλλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες ξεκίνησαν να επενδύουν στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας που δεν αφήνουν περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα και δεν συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή.

Η Exxon τους τελευταίους μήνες επενδύει στη μείωση του αποτυπώματος που αφήνει η καύση υδρογονανθράκων στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Στην κατεύθυνση αυτή υπέγραψε συμφωνίες για τη χρήση σχετικών πατεντών δέσμευσης προϊόντων της καύσης υδρογονανθράκων με τις εταιρείες Fuelcell Energy (FCEL) και  ClearSign (CLIR) οι οποίες επίσης είναι άξιες παρακολούθησης.

Κατά τα άλλα, η Exxon όπως και όλες οι εταιρείες του κλάδου μειώνουν το κόστος λειτουργίας και τις δαπάνες για ανεύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων. Το ίδιο κάνουν όλες οι εταιρείες, με αποτέλεσμα στο μέλλον η προσφορά να αρχίσει να μειώνεται κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε αύξηση της τιμής.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για νέα έργα εξοπλισμού, εξερεύνησης και ανάπτυξης αναμένεται να είναι μεταξύ 20 και 25 δισ. δολαρίων έως το 2025. Το ποσό αυτό είναι περί τα 10 δισ. μικρότερο από αυτό που προβλεπόταν την Άνοιξη.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχωρά σε λογιστικές διαγραφές 17 έως 20 δισ. δολ. προκειμένου να “καθαρίσει” τον ισολογισμό από αρκετές λανθασμένες κινήσεις της εποχής της ευημερίας. Τέτοια κίνηση ήταν η υπερτιμημένη εξαγορά της παραγωγού σχιστολιθικού αερίου της XTO Energy.

πιν

Σε γενικές γραμμές:

Οι πολλοί απαισιόδοξοι αυτήν την περίοδο  βλέπουν ολόκληρο τον κλάδο του πετρελαίου σε παρακμή μέχρι εξαφάνισης και υποκατάστασης από φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

Οι λίγοι αισιόδοξοι ποντάρουν ή σχεδιάζουν να ποντάρουν αν υπάρξει ευκαιρία, στους ακραίους κύκλους που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο.

Ακόμη και αν οι τιμές δεν φτάσουν ποτέ στα παλιά ρεκόρ το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει για καιρό να αποτελεί απαραίτητο καύσιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.