Η “αόρατη” μετοχή…

Η “αόρατη” μετοχή…

Thyssenkrupp(TKA:XE)

Η Thyssenkrupp (TKA:XE) είναι πολυσχιδής και ιστορικός γερμανικός όμιλος της βαριάς βιομηχανίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν πάει καθόλου καλά και ως εκ τούτου βρίσκεται υπό ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Τα περίφημα 4 ελληνικά αόρατα υποβρύχια τύπου “Παπανικολής”-U214 που διαθέτει το ελληνικό ναυτικό είναι το καμάρι της θυγατρικής του ομίλου “Thyssenkrupp Marine Systems” όπως επίσης και οι φρεγάτες Meko. Πριν μερικούς μήνες ο γερμανικός όμιλος έχασε την προμήθεια του γερμανικού πολεμικού ναυτικού για τέσσερις νέες φρεγάτες, συμβόλαιο το οποίο πήρε μια ολλανδογαλλική κοινοπραξία.

πιν

Το ατού των υποβρυχίων 214 είναι το σύστημα κυψελών υδρογόνου, που είναι πατέντα της εταιρείας, με το οποίο μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες χωρίς να χρειάζεται να αναδυθεί στην επιφάνεια.

Ένα πιθανό γερμανικό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία μεταξύ άλλων θα περιελάμβανε και τα 6 υποβρύχια τύπου 214 που έχει αναλάβει ο όμιλος, γεγονός που ενδεχομένως να έμοιαζε και με… χαριστική βολή. Όσοι επιδιώκουν το εμπάργκο καλό είναι να προσφέρουν στη Γερμανία και κάποιον εναλλακτικό αγοραστή για τα 6 υποβρύχια…

Πρόσφατα η  Thyssenkrupp πούλησε τον κλάδο των ανελκυστήρων του ομίλου αντί 16 δισ. ευρώ περίπου και διευθέτησε τις υποχρεώσεις εξασφαλίζοντας και “καύσιμα” για το ταμείο…

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προς το παρόν περιλαμβάνει επικέντρωση στην παραγωγή χάλυβα που ήταν και ο παραδοσιακός τομέας του ομίλου. Στα σχέδια είναι σε 2-3 χρόνια τα χαλυβουργεία αντί να καταναλώνουν άνθρακα να λειτουργούν με υδρογόνο, κάτι που θα τα καταστήσει ανταγωνιστικά.

Κατά διαστήματα όμως κυκλοφορούν ειδήσεις για πώληση των χαλυβουργείων ή του τμήματος αμαξωμάτων ή των πολεμικών σκαφών κλπ.

Φαίνεται πως ένα ευέλικτο σχέδιο αναδιάρθρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο 9μηνο του 2020 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 28,9 δισ. ευρώ ενώ το 2015 στο αντίστοιχο διάστημα ήταν 45,8 δισ. ευρώ. Ο όμιλος είναι ζημιογόνος και η κεφαλαιοποίηση χθες ήταν περί τα 4,5 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση αυτή είναι μικρή για την τεχνογνωσία και τις πατέντες που διαθέτουν τα διάφορα τμήματα του ομίλου. Είναι πιθανό πως κάποια τμήματα δραστηριότητάς του θα πωληθούν προκειμένου να επικεντρωθεί εκεί που μπορεί να γίνει αποδοτικός για τους μετόχους…

Για την ιστορία, ο όμιλος Krupp ήταν αυτός που εξόπλισε πολλούς στρατούς στις αρχές του περασμένου αιώνα. Μετά το 1945 ο τότε κύριος μέτοχος ο Γκούσταφ Κρουπ φον Μπόλεν ουντ Χάλμπαχ παραπέμφθηκε ως κατηγορούμενος στη Δίκη της Νυρεμβέργης (τελικά δεν δικάστηκε για λόγους υγείας)…

Leave a Reply

Your email address will not be published.