Η αγορά είναι ευάλωτη…

Η αγορά είναι ευάλωτη…

Κάθε κύκλος αγοράς είναι διαφορετικός. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η «φούσκα» των  dotcom τροφοδοτήθηκε από μια πραγματική πρόοδο στην τεχνολογία, την έλευση του Διαδικτύου. 

Η εξέλιξη αυτή άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων και αυτή ήταν μια θετική αλλαγή.

Η κατάσταση οδηγήθηκε στην υπερβολή όταν  η  αγορά υπερτιμήθηκε και  το Ρ/Ε έφτασε πάνω από 30. Σήμερα, είναι διαφορετικά. 

Έχουμε μια αρνητική έκπληξη καθώς ένας  ιός αλλάζει  τον τρόπο που ζούμε και  ακόμη είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

 Κατά τη γνώμη μου, η αγορά είναι υπερτιμημένη, αλλά δεν είναι τόσο εξωφρενική υπερτιμημένη όσο ήταν τότε. Η αγορά είναι ευάλωτη, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε μια αγορά αρκούδων ως αποτέλεσμα.

Γιατί;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά από το σπίτι. Και το κάνουμε με εκπληκτική αποτελεσματικότητα. Είμαι εντυπωσιασμένος με το πόσα  μπορούμε να καταφέρουμε από το σπίτι, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι μας λείπει κάτι όπως είναι η αλληλεπίδραση με συναδέλφους και η καθοδήγηση των νεών ή η διασταύρωση ιδεών σε ομαδικές συναντήσεις.

 Έτσι, η οικονομία κινείται, αλλά το ποσοστό ανεργίας παραμένει  υψηλότερο από 8%. Αυτό σημαίνει  πολύ χαμένη αγοραστική δύναμη γιατί εάν δεν έχετε δουλειά, δεν ξοδεύετε πολλά.

 Ακόμα κι αν έχετε δουλειά, είστε επιφυλακτικοί.  Δεν ξοδεύω όσο συνήθως γιατί δεν  πηγαίνω στο θέατρο ή στα εστιατόρια και δεν αγοράζω ρούχα. 

Ωστόσο, η αγορά τιμολογεί τις μετοχές σαν να πρόκειται να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι πολύ απίθανο. 

Το νωρίτερο που μπορούμε να επιστρέψουμε στο 2019 είναι το 2022 και δεν είμαι καν σίγουρος για αυτό.

Ο Byron Wien είναι Αντιπρόεδρος του ομίλου Private Wealth Solutions της Blackstone,

Leave a Reply

Your email address will not be published.